Manuscriptanalyse, Manuscriptbegeleiding

Manuscriptanalyse

Titia Vaags (r) – Manuscriptanalyse

Manuscriptanalyse en/of manuscriptbegeleiding zijn heel geschikt als je graag een boek wilt publiceren, en benieuwd bent naar de kwaliteit van je werk. Ook als je manuscript is afgewezen door een uitgever, kan een analyse heel zinvol zijn omdat je leert wat jou al goed af gaat. De suggesties ter verbetering zullen je manuscript naar een ‘hoger plan’ brengen. Na het herschrijven kun je (opnieuw) een aantal uitgevers benaderen. Je kunt kiezen uit een uitgebreide, medium of basis manuscriptanalyse. Als je twijfelt over het type analyse kun je eerst kiezen voor een eerste indruk.
Wil je tíjdens het schrijven feedback ontvangen? Tijdens jouw schrijfproces kan ik je bijvoorbeeld aanmoedigen als een coach, onderzoeken waarom je vastloopt en hoe we het schrijfproces kunnen vlottrekken. Ik ben gespecialiseerd in kinder- en jeugdboeken.

Uitgebreide manuscriptanalyse bestaat uit 3 delen:
a) een rapport van ca. 5 A-4-tjes. Ik ga in op de technische aspecten van jouw manuscript. Heeft de hoofdpersoon een levensecht karakter? Hoe is de spanningsopbouw? Zijn de dialogen vlot en to-the-point? Hoe is jouw schrijfstijl? Mocht je een verhaal voor kinderen voorleggen, dan leer je bovendien of genre en taalgebruik passen bij de leeftijdsgroep die je voor ogen hebt. Ik leg helder uit wat jouw sterke punten zijn en waar je aan zou kunnen werken.
b) feedback in het manuscript. Om de uitgebreide analyse concreter te maken, zet ik bovendien (veel) aantekeningen en opmerkingen in je tekst. Als je het rapport en de aantekeningen naast elkaar legt, kun je zelfstandig aan de slag.
c) een mondelinge toelichting op deze analyse is bij deze dienst inbegrepen.
Vervolgens kun je kiezen voor verdere manuscriptbegeleiding.

Medium manuscriptanalyse bestaat uit 2 delen:
a) feedback in het manuscript, zoals hiervoor bij de uitgebreide analyse staat beschreven.
b) een mondelinge toelichting op deze feedback is bij de prijs inbegrepen.
Vervolgens kun je kiezen voor verdere manuscriptbegeleiding.

Basis manuscriptanalyse: bestaat uit het volgende onderdeel:
a) mondelinge feedback op je manuscript. In een uitgebreid gesprek ga ik in op de technische aspecten van jouw manuscript. Heeft de hoofdpersoon een levensecht karakter? Hoe is de spanningsopbouw? Zijn de dialogen vlot en to-the-point? Hoe is jouw schrijfstijl? Mocht je een verhaal voor kinderen voorleggen, dan leer je bovendien of genre en taalgebruik passen bij de leeftijdsgroep die je voor ogen hebt. Ik leg helder uit wat jouw sterke punten zijn en waar je aan zou kunnen werken.
Vervolgens kun je kiezen voor verdere manuscriptbegeleiding.

Eerste indruk: lever maximaal 2000 woorden in en een synopsis als je die al klaar hebt. Nadat ik deze heb gelezen, bespreken we mondeling -op kantoor of via (beeld)bellen- wat er al goed gaat en welke vervolgstappen je zou kunnen zetten. Denk aan een van de drie analyses of aan individuele begeleiding. We zoeken het samen uit!

Manuscriptbegeleiding en/of -redactie bestaat bijvoorbeeld uit het ontvangen van feedback op een deel uit het manuscript dat je hebt herschreven of een aanvullende privéles mocht je een bepaalde schrijftechniek beter in de vingers willen krijgen. Ik kan je ook begeleiden bij het schrijfproces, bijvoorbeeld als het proces stagneert, je overvallen wordt door twijfel en onzekerheid, je een stok achter de deur nodig hebt en/of wilt brainstormen over het verhaal zelf.
Ook kan ik je adviseren bij het publiceren van je werk: is een reguliere uitgever geschikt, of een uitgave in eigen beheer? Verder kunnen we samen een plan maken voor de PR van je boek.

Kosten* vanaf 10.000 woorden tekst:
Grondige analyse: € 15,- per 1000 woorden
Medium analyse: € 10,- per 1000 woorden
Basis analyse: € 7,50 per 1000 woorden

Kosten* eerste indruk | synopsis
Eerste indruk: € 35,-
Eerste indruk + synopsis: € 65,-

Interesse? Vraag vrijblijvend uitgebreidere informatie aan!

Voor het analyseren van een korte verhalen en prentenboekteksten geldt een uurtarief* van € 65,- Op basis van je tekst – die je eerst mag mailen – ontvang je een offerte.

*alle tarieven zijn totaalbedragen: er komen géén kosten bovenop zoals bijvoorbeeld BTW!

Geef een reactie