Manuscriptanalyse, Manuscriptbegeleiding, Manuscriptredactie

Manuscriptanalyse

Titia Vaags (r) – Manuscriptanalyse

Manuscriptanalyse, manuscriptbegeleiding of -redactie zijn heel geschikt als je graag een boek wilt publiceren, en benieuwd bent naar de kwaliteit van je werk. Ook als je manuscript is afgewezen door een uitgever, kan een analyse heel zinvol zijn omdat je leert wat jou al goed af gaat, terwijl de suggesties ter verbetering je manuscript naar een ‘hoger plan’ brengen. Na het herschrijven kun je (opnieuw) een aantal uitgevers benaderen. Je kunt (in overleg als je wilt) kiezen uit de uitgebreide analyse, medium analyse of globale analyse.
Wil je tijdens het schrijven feedback ontvangen? Ik ben graag je redacteur. Tijdens jouw schrijfproces kan ik je bijvoorbeeld aanmoedigen als een coach, onderzoeken waarom je vastloopt en hoe we het schrijfproces kunnen vlottrekken.

Uitgebreide manuscriptanalyse bestaat uit:
a) een rapport van ca. 5 A-4-tjes. Ik ga in op de technische aspecten van jouw manuscript. Heeft de hoofdpersoon een levensecht karakter? Hoe is de spanningsopbouw? Zijn de dialogen vlot en to-the-point? Hoe is jouw schrijfstijl? Mocht je een verhaal voor kinderen voorleggen, dan leer je bovendien of genre en taalgebruik passen bij de leeftijdsgroep die je voor ogen hebt. Ik leg helder uit wat jouw sterke punten zijn en waar je aan zou kunnen werken.
b) feedback in het manuscript. Om de grondige analyse concreter te maken, zet ik bovendien (veel) aantekeningen en opmerkingen in je tekst. Als je het rapport en de aantekeningen naast elkaar legt, kun je zelfstandig aan de slag. Een mondelinge toelichting op mijn analyse is bij deze dienst inbegrepen. Vervolgens kun je kiezen voor verdere manuscriptbegeleiding.
Medium manuscriptanalyse: bestaat uit feedback in het manuscript, zoals hiervoor bij de grondige analyse staat. Een mondelinge toelichting op deze feedback is bij de prijs inbegrepen.Vervolgens kun je kiezen voor verdere manuscriptbegeleiding.
Globale manuscriptanalyse bestaat uit een rapport waarin ik de sterke punten en suggesties voor verbetering samenvat. Het is een samenvatting van de technische aspecten in ca. 5 A4-tjes, zoals hiervoor bij de grondige analyse staat. Vervolgens kun je kiezen voor verdere manuscriptbegeleiding.

Manuscriptbegeleiding en/of -redactie bestaat bijvoorbeeld uit het ontvangen van feedback op een deel uit het manuscript dat je hebt herschreven, een aanvullende privéles mocht je een bepaalde schrijftechniek beter in de vingers willen krijgen, begeleiding bij het schrijfproces.
Ook kan ik je adviseren bij het publiceren van je werk: is een reguliere uitgever geschikt, of een uitgave in eigen beheer? Verder kunnen we samen een plan maken voor de PR van je boek.
Naast dit traject kun je altijd bij me terecht voor een volgende dienst, zoals de eindredactie van je tekst.
Kosten per januari 2018
Grondige analyse: € 12,50 per 1000 woorden met een minimumarief van € 50,-
Medium analyse: € 9,50 per 1000 woorden, met een minimumtarief van € 50,-
Globale analyse: € 7,50 per 1000 woorden tekst, minimumtarief van € 50,-

Voor het analyseren van een kort verhaal, zoals de tekst voor een prentenboek geldt een uurtarief van € 50,-. Op basis van het verhaal dat ik eerst globaal doorneem, ontvang je een offerte.
Prijzen zijn inclusief BTW.

Geef een reactie